Är dina kläder vintage eller retro?

Retro eller vintage? Båda dessa ord hörs ofta i samband med second hand och omfattar allt från möbler och prylar till kläder. Även om begreppen går in i varandra, så finns vissa distinktioner.

Vintage syftar på kläder som faktiskt producerats förr, medan begreppet retro oftast syftar på nyproducerade plagg som skapats med inspiration från äldre stilar.

Vad är grejen med retro?

Ordet och begreppet retro kommer från franskans ”rétrospectif” som betyder ”tillbakablickande”. Detta innebär att kläder som är retro, de har då snitt och detaljer som gör att man direkt ser vilket årtionde de tillhör. Som att det är mönster i orange och brunt i kläder från 70-talet eller 80-talets kavajer med breda axelvaddar i pastelliga toner.

Samma med saker i bohaget, där det få kan varar färgsprakande inredning med detaljer av galon från 50-talet.

Vilka kläder är vintage?

Det finns en viss tumregel, som ändå är något omtvistad och den säger då att ett plagg måste vara minst 25 år gammalt för att få kallas för vintage. Gränsen i sig kanske inte är så tydlig, men det är aldrig vintage om det "bara" var 10 år sedan som de kom ut. Så 00-talets designplagg får vänta några år till innan de kan få räknas som äkta vintage. 

En allmänt vedertagen definition av vintage är att plagget skall vara producerat av en mycket hög kvalitet!

26 Jan 2022