Hur man klär sig vintage

Att klä sig vintage är en färdighet som inte alltid kommer naturligt. Även om vissa vintage-inspirerade outfits ofta är de bästa och överträffar ombytliga trender, måste du vara försiktig så att du inte ser utklädd ut. Istället för att hoppa in i en vintage-ensemble från topp till tå, kan det vara bättre att ta av sig tillbakablicken och experimentera med inslag av vintagestil på egen hand. Det är inget fel med att vilja ha den kompletta vintage-looken, men att få rätt outfit kan vara utmanande.

Vad är vintage klädstil?

De flesta stylister definierar vintagestil med alla kläder som folk bar i en tidigare era, men vissa bortser från de senaste decennierna eftersom det inte har gått tillräckligt med tid än. Även om denna definition är suddig, kan du använda den till din fördel och blanda stilar från olika decennier som du tycker passar.

Vid vilken ålder anses kläder som vintage?

Även om det inte finns någon fast definition för vintage, har fans av stilen allmänna riktlinjer för att avgöra om ett decennium är vintage eller inte. Om stilen är äldre än 20 år kan den beskrivas som vintage eller retro, men för att vara "äkta vintage" bör stilen vara minst 50 år gammal.

Om epoken är över 100 år gammal kan den också beskrivas som antik.

Det betyder att alla stilar före 2000 är vintage, medan stilar före 70-talet är "äkta vintage". Ta dock inte den här regeln som evangelium, eftersom vi har sett ökad popularitet under 2000-talets estetik, och många stylister och designers kallar redan detta årtionde vintage också.

Enkla tips som hjälper dig att börja klä dig vintage

Det du ska börja med är att göra klart för dig själv vilka decennier du gillar
Ett vanligt missöde när man undersöker äldre mode är att blanda årtionden. Även om fusionsstilar kan vara väldigt glamorösa, kan de ibland se ut som en het röra också.

Innan du köper något, undersök vintagemode och ta reda på vilka decennier som passar dina personliga stilar bäst. Om du inte känner dig entusiastisk över perioden, ignorera den helt enkelt! 

Bestäm om du vill blanda med modern stil

Det är också viktigt att bestämma om du vill integrera moderna plagg i din vintagestil innan du börjar köpa. Att klä sig i full vintage varje dag kan vara tidskrävande, och det är inte lämpligt för alla jobb, så att blanda moderna element som jeans kan göra det lättare att anta stilen till en början.

Lägg till lite personlighet i stilen

Om du inte omfamnar din personlighet är chansen stor att du inte kommer att känna dig säker på din outfit. Om du gillar tjejiga stilar, gå för det! Å andra sidan kanske du föredrar praktiska eller androgyna stilar istället. Oavsett vad din passion är, se till att du omfamnar den fullt ut.

Fyll på strumpor

Ett mer praktiskt tips för att klä vintage är att köpa mycket strumpor. En stor majoritet av dammodet tidigare gällde kjolar och klänningar. Det betyder kalla ben under vintermånaderna om du inte har tillräckligt med strumpor! Och det råder ingen tvekan - du kommer säkert att vilja klä dig vintage på vintern!

Testa olika hår och sminkstilar

Även om mycket av ditt fokus bör ligga på kläderna, är det också viktigt att leka med smink och frisyrer.

Detta kanske inte är lika viktigt om du blandar vintage och modern stil, men en vintage frisyr kommer att fullända looken. En sak att notera är att mindre är mer när det kommer till smink. 

Investera i såväl skor som kläder

På samma sätt som att lägga till tidsanpassade frisyrer och smink, glöm inte att prova olika skor också! Detta är ett roligt steg eftersom vintageskor ofta har fler detaljer än sina moderna motsvarigheter.

Kom bara ihåg att vara förnuftig – alla kan inte spankulera runt i klackar hela dagen, hur söt skon än är!

15 Jun 2023